Blog september 2017 oogstmaand

0
2216

Een appeltje voor de dorst.

Door Gert van Doorn

De polders rondom Woerden vormen een belangrijk deel van het Groen Hart.
Na het ontstaan van de polders in de 11e tot en met de 14e eeuw zijn het nog altijd welvarende en vruchtbare polders waarop een belangrijk deel van ons voedsel wordt geproduceerd. Op een verantwoorde, veelal biologische manier zorgen agrariërs en telers voor kwalitatief hoogwaardige producten.

Vanaf vandaag elke maand verschijnt hier een blog over voedselproductie in de polders rondom Woerden. Elke maand toegespitst op een thema dat actueel is in het seizoen. Deze eerste blog gaat over de appel. Immers, september is de oogstmaand en de appel is een gezond, veelzijdig product.

Bijzonder dit jaar is dat de appelgaarden in het voorjaar zwaar zijn getroffen door hagel, kou en regen. De verwachting is dan ook een aanzienlijk kleinere oogst dan vorig jaar. Maar kleiner slaat op de kwantiteit, niet op de kwaliteit. Die blijft onveranderd hoog.
De bekendste appelsoorten zijn Cox, Elstar, Golden Delicious, Goudreinet, Granny Smith, Jonagold, Pink Lady en Royal Gala. De Elstar is de meest verkochte soort. Er is dus keus genoeg.
Ze vinden hun weg naar alle hoeken van Nederland, maar veel komt toch terecht op de lokale markt. En zo hoort het ook. Als we hier lokaal zulke prachtige producten hebben, waarom zouden we ze dan uit verweggiestan halen? Dat zou voor alle voedsel moeten gelden, zodat we hier niet voor de hele wereld kippen, varkens en geiten hoeven te produceren; met alle gevolgen van dien, zoals recent met de Fipronil eieren.

Bekende fruittelers rondom Woerden zijn Lievaart , Smorenburg , Oosterom .
De appeloogst 2017 is grotendeels mislukt, melden diverse telers. Op verschillende plekken in Nederland is de opbrengst twee derde lager dan normaal. Strenge vorst in de nacht van 19 op 20 april, heeft de bloesem van veel appelbomen dusdanig beschadigd dat er amper appels aan de bomen groeien. De problemen zijn het grootst in het zuiden van Nederland, Limburg en Zeeland.
Echter, bij Smorenburg hebben ze weten te ‘sproeien’ gedurende de plotselinge, late nachtvorst in het voorjaar. Hierdoor is de oogst gewoon goed, zelfs nog iets beter dan vorig jaar. Sproeien bij nachtvorst zorgt er voor dat de bloesem wordt beschermd door een ijslaagje, ook bekend van de wijnbouwers die hun druiven er mee beschermen.
Op de 5 ha. appelboomgaard neemt de vrij nieuwe appelsoort Wellant het grootste deel in beslag. Deze lekkere zoete appel is helaas (nog) niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar wel op de zaterdagse Streekmarkt in Woerden.
In onderstaand recept voor appel/tomaat chutney doet deze appel het zeer goed. Voor het recept van de Bretonse appeltaart is de Jonagold wat geschikter, vanwege de fris zoetzure smaak.
Om een beeld te krijgen van de appel variëteiten en hun eigenschappen bekijk dan eens de website Plukroute

Elke maand kunt u hier ook recepten verwachten op het thema van de maand. Deze maand twee recepten met de appel in de hoofdrol.

Appel- en tomaten chutney

 

 

 

Bretonse appeltaart

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here