Blog oktober 2017 Koeiemart

0
1398

Woerdense Koeiemart en snert


Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke zichzelf respecterende Woerdense huisvrouw (o ja, en huisman) maken zelf erwtensoep. Bij voorkeur 1 of 2 dagen voor de Woerdense Mart, dit jaar op woensdag 25 oktober.

Nog maar even voor diegenen die niet zo zijn ingevoerd in het Woerdense:
Op het Kerkplein vinden jaarlijks keuringen van de beste koeien plaats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit wordt de fokveedag genoemd. Vroeg in de ochtend, als velen net het café verlaten om een uur of drie, worden de koeien aangevoerd en gestald op het Kerkplein, om daar te worden gekeurd. De jury bestaat uit een veehouder en een stamboekinspecteur. Daarbij wordt vooral naar het economisch belang gekeken, of het een sterke koe is, de conditie van het uier, de benen en de rug. Ook of het dier krachtig loopt is van belang.

Traditiegetrouw wordt de avond voorafgaande aan deze koeienmarkt snert (erwtensoep) gekookt, zodat deze een dag heeft kunnen trekken en op de dag van de koeienmarkt kan worden gegeten.
En natuurlijk de avond voorafgaand de inmiddels traditionele ‘Nacht van Woerden’. Een veldrit door het centrum van Woerden bij kunstlicht. Met altijd nationale en internationale topcoureurs aan de start. In het hele centrum zijn kroegen tot diep in de nacht open, totdat de eerste koeien worden aangevoerd op het Kerkplein.

erwtensoep

De hele binnenstad is die dag volgebouwd met kramen en stands, waar voor elk wat wils te koop is. Of om te genieten van de standwerkers, verkopers die de duvel en z’n moer te koop aanbieden. Uiteraard ook volop snert te koop bij meerdere kramen. Maar de echte liefhebber gaat naar huis waar één of twee dagen tevoren erwtensoep naar eigen recept is gemaakt.
Voor degenen die geen recept hebben is hier het recept voor een erwtensoep naar Oudhollandse traditie.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here